EXPLOSIV
a magyar símárka

Főoldal

Síléc

Snowboard

 Síkölcsönző, Síszerviz

Kerékpár

Az Explosivról

Hol Kapható?

 

         

 
 
   


 

Az eXplosiv története a Carving-Korszak kezdetére nyúlik vissza. Nem köztudott, de igaz, az alpesi sí-versenysportban már jó harminc évvel ezelőtt építettek olyan léceket, amelyekben már észrevehető volt a kanyar. A snowboard megjelenése, hirtelen népszerűsödése és hihetetlen gyors technikai fejlődése hozta az első vágott kanyarokat a téli mindennapokon. Az új sportág megugró népszerűsége félelemmel töltötte el a sílécgyártókat, mert a sí nem maradhatott le erről az új útról. Talán nem véletlen, hogy a profi a versenysportból nemrég kiöregedett egyik nagy bajnok, az osztrák Hansi Hinterseer az eladásokban éppen nem tündöklő tiroli KNEISSL cégnél verte át a fejlesztésen az ERGO-t, az első igazi kanyarsít. S láss csodát, a Kneissl nemcsak talpon maradt e bátor lépésnek köszönhetően, de beelőzött sokaknak. Hogy, hogy nem, az ötletet valamennyi nagy cég villámgyorsan magáévá tette, és a síelés egy soha nem látott búmmal élte meg az utolsó tíz évét - a CARVING-ÉRÁT. Ma már nem is létezik a piacon un. hagyományos sí. Ez a változás nem csak és kizárólag a síléc újszerű építést hozta, egyúttal - szinte kötelező jelleggel - átalakításra kerültek a kötések, emeltebbek lettek, megjelentek az un. CARVING-PLATNIK, első típusaikban csak egy volt a közös, az egyszerűség és a borsos ár.


 

Az eXplosiv iniciátora, az alpesi sí-versenysportban nemzetközileg is ismert-elismert edző, Kovács Barna. A chilei alpesi válogatottal Ausztriában készültek az 1996-os idényben. A legjobb versenyzők Tyroliával mentek. Új síket hoztam el nekik a VÖLKL gyárból, az óriás-sík erősen tailiert (piskóta-építésű) kanyarsík voltak. A versenyszerviz vezetője a lelkemre kötötte, hogy a Tyroliától ne felejtsek el kötés emelő platnit hozni, mert nélküle a sí és a versenyző nem képesek kihasználni az újszerű építés adta előnyöket, a versenyző képtelen lesz az élen húzott carving-kanyarok tökéletes kivitelezésére. És elmondták, hogy miért... A miértek között első helyen a magasítás kényszere áll. Mert amennyiben az élére állított sín a sícipő nincs elég magasan, a kanyarban a hóval érintkezve megszünteti a sí biztos vezetését, elemeli a lécet a talajtól aminek biztos bukás a vége. Meg aztán magasabbról könnyebb indítani a kanyart, és a rezgések csillapítása is előnyös és, és, és... - emlékszik vissza az első piszkáló élményekre Kovács Barna, majd így folytatja: "A Tyrolia gyárban aztán nem kis meglepetés ért. Kezembe nyomtak egy körülbelül 60 centiméter hosszú, 10-12 milliméter magas műanyag lapot, a hozzá való csavarokkal és a kasszához küldtek. Már nem emlékszem tisztán arra, mennyit is kértek el ezért a műanyagdarabért, de arra tisztán emlékszem, hogy ez a pillanat döntő volt abbéli elhatározásomban, hogy ilyesmit, csak szebbet, jobbat és funkcionálisabbat és is csinálhatnék, az említett ár töredékéért!"

 

 

A kilencvenes évek végén robbant be a snowboard, s még rá se csodálkozott igazán a világ, már robbant a következő nagy durranás, a síben, a CARVING. És jöttek az újabbnál újabb ötletek, hol a sí csőre, hol a farka lett extrém széles, jöttek a különböző platnik, titániumból, poliuretánból, gumibetéttel és anélkül, 10-30(!) milliméteres magasságban igyekeztek követni a sík egyre rövidülő ívét... Ebben az explosiv hangulatban született meg az eXplosiv, a magyar carving-platni. Ezt azután el kellett adni. Az ismert síedző nyakába vette a világot és elindult betörni - a piacra.

 

 

Mára már az az őrület mosolyogni való, lecsengett - mondja az edző, de az eXplosiv megmaradt belőle. Kisebb  sígyárak ezzel a termékkel szerelik bizonyos modelljeiket, ma is több országban elérhető az eXplosiv-platni több formája és típusa ismert. Itthon szinte nincs olyan szakbolt vagy szerviz, amelyik ne forgalmazná ezeket. És ahogy sígyárak vevők lehettek a platnira, úgy a platnigyártó is vevő lehetett síre. Apjok Ildikóval, az ismert síversenyzővel közös cégünk, az APKO egy ismert osztrák símárkát forgalmazott Magyarországon - folytatja az emlékezést az edző - a hazai piac egy tizedét mi láttuk el ezzel a sível. A gyártó többet és többet követelt tőlünk, bizonyára nem ismerte eléggé ezt a piacot. Ebben az országban egy-egy téli idényben megközelítőleg tizenötezer pár új siléc talál gazdára, a jól ismert konkurens gyártók - bő tucatnyira tehető az ismertebb márkák száma - megosztják egymás között ezt a szerény kis piacot, itt nem lehet egyik évről a másikra generálisan felforgatni az arányokat, ha mégannyira presszionálják is az embert, ami nem megy, az nem megy. Tarthatatlan helyzet az egyik oldalon, jól menő és egyre nagyobb távlatokat kínáló kapcsolatok a másikon. Merre tovább? Természetesen az utóbbi felé. Nem kell nekünk osztrák sí, jó lesz a magyar is - mondta ő, sokak kétkedő fejcsóválása ellenére. Ha már létezik az egyre ismertebb eXplosiv platni, miért ne ismerjék meg az eXplosiv sít is? És az elgondolást ismét tett követte, az első prototípusok 2001-ben gördültek le a bulgáriai Chepelaréban a gyártósorról. 2002-ben négy különböző típusban megközelítőleg 1000 pár eXplosiv sível nyitott a cég a hazai piacon. Ennek 85%-a itthon eladásra került, a maradékot egy orosz partner vette át - próbaként. Egy évvel később az orosz partner adott el ugyanannyit, mint az APKO az első évben. A platnival párhuzamosan a sí is megjelent több európai és tengerentúli ország piacán. 2003-ra egy új típussal bővült a felhozatal, és a gyártott mennyiség 2300 párra nőtt melynek valamivel több mint a fele a hazai piacon talált vevőre. 2004-re a választék szélesedett, a snowblade mellett eXplosiv névre hallgató kiegészítőkkel - kesztyűvel, hátizsákkal, sízsákokkal, sícipőtáskával, síszemüvegekkel.

 

A síszektorban a bulgáriai gyártás mellett beindult két osztrák vonal, a gyereksík és a snowblade-ek már Ausztriában készültek, és megjelentek a szintén ott gyártott snowboardok prototípusa is. A legyártott hardwear mennyisége megduplázódott. 2005-ben egy teljesen új freeride és freestyle sí, valamint egy erőteljesebb, háromdimenziós juniorsí belépése, és persze a széria snowboard teszi már szinte teljessé az eXplosiv kínálatot. Tervezett gyártmányszám az összes csúszó alkalmatosságban 5800 pár 2005/2006-os évadban az eXplosiv síléc snowboard az alábbi országokban van jelen: Ausztria, Benelux Államok, Chile, Franciaország, Magyarország, Lengyelország, Oroszország, Spanyolország, Svájc, Szlovákia, Törökország, Ukrajna.

 

RÓLUNK ÍRTÁK:
Síelők.hu
Mfor.hu

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

SKITOTAL PEST cím: 1097 Budapest, Vágóhíd utca 3.; tel/fax.: +36 1 217 5179; email: kbarna@explosivski.hu; web: www.explosivski.hu